persoonlijk

2 dagen zwijgen: 8 dingen die ik hieruit leerde.

Je moet het maar meemaken: een leerkracht die zijn stem verliest in de 3de week van het schooljaar. Jep, that’s me! Een combinatie van een fikse verkoudheid en de beginnende vermoeidheid hebben mijn stembanden lam gelegd. Van de dokter mocht ik dus 2 dagen niet meer praten, moeilijker dus dan gedacht! 😂 En ik leerde hier ook uit!

Verdeel en heers

“Oh, hoe was je dag?”, “Waar is mama/papa/de kat?”, “Wat eten we vanavond?”, … Deze zinnen worden in elk gezin de dag door gezegd. Maar iemand die niet kan spreken, kan niet meedoen met deze alledaagse-zinnen-routine. Bovendien ga je je zinnen verdelen in “belangrijk” en “uit te stellen”. Alleen belangrijke zinnen en vragen zijn de moeite waard om te “zeggen”.

Je kan je prima behelpen met lichaamstaal

Nooit in mijn hele leven, zelfs niet voor de klas, heb ik zo veel gebruik gemaakt van lichaamstaal. Je zet alles om in bewegingen en mimiek, echt alles wat je wilt zeggen! Het had op sommige momenten iets van een hints-spel. 2 woorden, 5 lettergrepen, klinkt als…

Ook papier en sms zijn een ideaal hulpmiddel

Schrijven duurt soms iets langer, maar is wel handiger om een moeilijkere uitleg te geven. Via sms voel je je niet meer zo beperkt: het is snel en de persoon aan de andere kant heeft helemaal niet door dat je niet kan spreken. Yes, undercover zwijger!

Zingen en neuriën zijn out of the question

Wat een gemis! Onder de douche, in de auto, in de woonkamer, tijdens de schoonmaak: zingen is niet te onderschatten. Het kan je humeur helemaal doen opfleuren. Of toch bij mij alvast. 2 dagen niet zingen moet sowieso ingehaald worden nadien. Beware huisgenoten!

Je hoort je eigen stem in gedachten

Na een tijdje mis je je stem wel, en het rare is dat je je gedachten gewoon begint te “horen”! Met intonatie en al, alsof je heimwee hebt naar een oude vriend. Een gesprek met jezelf voeren voelde nooit zo intiem als dan.

Er is zeker 1 iemand die je zelfs zonder stem begrijpt.

Bij mij was dit mijn zus: ze wist exact wat ik wou zeggen aan tafel. Het was alsof we een telepathische verbinding tussen ons in hadden. Terwijl mijn ouders moedeloos stonden te gokken wat ik aan het zeggen was met mijn lichaamstaal, haalde mijn zus er gewoon die zin uit net zoals ik het zeggen wou!

Je voelt je een onbeschaafd mens

Buiten je familie en vrienden weet niemand anders dat je niet mag praten. Je moet gegarandeerd spreken als je naar de winkel gaat of met de trein reist. Alhoewel, nee dat moet niet, maar het is wel sociaal aan te raden om vriendelijk “Goeiedag”, “dankjewel”, en “ja” en “nee” te zeggen. Doe je dat niet dan worden de mensen al direct kortaf. Ik voelde me wel wat een onbeschaafd mens door niets terug te kunnen zeggen.

Je denkt alvast aan een zwijgzame toekomst

En dan komt er altijd het moment dat je het somber inziet: “Wat als ik mijn stem nooit terugkrijg? Hoe kan ik dan nog lesgeven? Wat doe je dan als je moet telefoneren? Misschien moet ik dan ook zo een robotstem als Stephen Hawking.”

 


Of je nu je stem kwijt bent voor even of voor altijd, het blijft een vervelende zaak. Mijn stem is ondertussen teruggekomen. Na die 2 dagen zwijgen weet ik wel beter: een stem is het onderhouden waard! Genoeg slapen en sloten thee met citroen drinken.

Correct ademhalen hoort daar ook bij en daarom heeft de dokter me ook doorverwezen naar een logopedist voor enkele stemcoachinglessen.

Ben je zelf ook eens je stem verloren? Wat heb jij toen gedaan om dit te verhelpen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s