bullet journal

Leerkrachten-bullet journal

Sinds midden augustus ben ik begonnen met een persoonlijke bullet journal. Echt een fantastisch middel om mijn ellenlange lijstjesverzameling te bundelen in 1 schriftje. Het systeem werkt echt goed. Liefst had ik een aparte bullet journal voor mijn werk. Dit omdat ik voor mijn werk echt wel veel plaats in mijn schriftje wil voorzien.  Daarom heb ik dus gekozen voor een aparte leerkrachten-bullet journal.

Veel info over een bullet journal voor je werk vond ik niet op internet. Ik ben dus zelf begonnen om een systeem te zoeken dat past voor mij. Het staat momenteel nog niet 100% op punt maar wil toch al wel delen wat ik op dit moment heb gevonden.

Ten eerste de benodigdheden:

Je hebt niet veel nodig om te bulletjournalen (of hoe dat werkwoord ook moge heten 😂): een schriftje en een pen waarmee je graag schrijft.

Zelf heb ik niet voor de heilige graal onder de bullet journal-fans, de Leuchtturm, gekozen. Nee, ik heb een alledaagse Atoma met lijntjes gekozen. Gewoon, omdat die nog blanco in de kast lag. Wel koos ik specifiek voor een A4-formaat zodat ik goed veel ruimte heb om veel notities te kunnen maken in de daily spreads.

Wat ook best handig is aan een Atoma-schrift is dat als je een bladzijde echt verpest hebt (wat soms wel eens gebeurt), je gewoon de bladzijden eruit kan nemen. Ook als je je bullet journal zou willen migreren, kan dit ook zeker makkelijk door de uitneembare bladzijden.

Persoonlijk zou ik niet in een schriftje kunnen schrijven waarbij de bladzijden ingebonden zijn. Die vrijheid van de Atoma-bladeren spreken me gewoon erg aan.

bullet journal buitenkant

OK, ik heb mijn schriftje. Wat nu?

Begin: index

IMG_4267
Wat enorm helpt voor de structuur van je schriftje is de index. Deze zorgt ervoor dat als je een bepaalde bladzijde terugzoekt, je die ook gewoon snel kan terugvinden. Elke geschreven pagina nummeren en in de index zetten, dan ben je nooit meer je weg in je schriftje kwijt.

Future log, monthly spread, weekly spread en daily spread zijn de volgende in lijn om in mijn schriftje te verschijnen.

IMG_4268

 

Als eerste heb ik een schooljaaroverzicht gemaakt, waarbij ik elke maand in haar kalendervorm erbij zette. Alle belangrijke dagen, zoals vakantie, rapporten, personeelsvergaderingen zet ik hierop.

IMG_4270

 

 

 

 

 

Een futurelog geeft je de plek om gebeurtenissen die nog veraf zijn een plaatsje te geven en in te plannen. Zo staan er bvb. de rapportperiodes en vrije dagen in het schooljaar in mijn leerkrachtenbullet-journal. In de persoonlijke bullet journal maak ik een future log van 4-6 maanden, in de leerkrachtenversie heb ik de 10 toekomstige maanden al een plaatsje gegeven. Zo behoud ik een goed overzicht over mijn plannen gedurende het hele schooljaar.

bullet journal maandoverzicht
Wat meer ingezoomd, komen we bij de monthly spread. Je neemt de evenementen van de future log gewoon over en voegt last-minute gebeurtenissen toe. Ik heb zelf gekozen voor twee kolommen: eentje is voor alles wat mijn klas aangaat en een ander voor alles op schoolniveau. Onder de 2 kolommen had ik nog wat plaats, en momenteel staat daar een afwezigheidsregister. Bovenaan in het kleine kadertje voorzag ik nog een plekje voor de jarigen van de maand. Zelf vind ik dit een zeer handige spread. Ik bekijk deze ook echt wel elke dag. Je kan er veel in kwijt. Je kan zelf opteren voor 1 grotere en bredere kolom waarbij je zelfs nog meer ruimte per dag hebt.

IMG_4280
De spread die daarop volgt, is iets waar ik persoonlijk wel behoefte aan had: een overzicht van de lessen die ik gaf in een maand (per vak). Ik werk ook met een kleurensysteem: zo staat rood gelijk voor het vak wiskunde en paars voor spelling. (Jeej, thumbs up voor kleurtjes!!) Deze lay-out bracht me al enkele keren op de hoogte dat ik bvb. ongeveer 3 lessen WO besteed per lesonderwerp van WO. Hieruit kan ik dan afleiden of ik te snel of te traag lesgeef en kan ik mijn lestempo dus aanpassen.

bullet-journal-week.jpg
Voor een nieuwe week gebruik ik de Weekly spread waarbij ik mijn planningen tot op het uur kan inplannen. Ken je dat, dat moment dat je weet dat je iets vergeet maar je weet niet wat? Dat had ik ook heel erg veel. Leerkracht zijn, betekent ook zeer vaak een enorme hoop administratie doorworstelen. Het bullet journal-systeem heeft me wel echt al geholpen deze momenten van absolute zwarte gaten-vergetelheid te minderen.

In de weekly spread gebruik ik ook weer meerdere kolommen. Deze keer om aan te duiden of het gaat over een specifiek tijdstip of over een bredere periode. Daarnaast zet ik ook sinds kort mijn weekplanning van lessen. Zo hoef ik maar gewoon naar deze spread terug te kijken om mijn dag te plannen.

IMG_4283
Als ik dan uiteindelijk al mijn vorige spreads geschreven heb, kan ik elke dag de volgende dag plannen. Dit gebeurt soms supergedetailleerd (bij een nieuwe aanpak van een les of juist zeer kort. Zelf hou ik van zeer veel ruimte om per dag notities neer te schrijven. Buiten mijn planning zet ik er ook vaak de weersvoorspelling bij zodat ik weet welke kleren ik aan moet. En ja hoor, hier is ook weer met kleurtjes gewerkt ! (Ziet er iemand hier een gewoonte doorschijnen 😊?)

Uiteindelijk enkele extraatjes die wel handig kunnen zijn

bullet-journal-wachtwoorden.jpg Een websites&wachtwoordenbladzijde: (voor vergeetachtigen en papier-hier-en-daar-personen) Over deze spread heb ik zeer lang nagedacht of ik dit wel zou toevoegen aan mijn bullet journal. Qua veiligheid is het nu niet echt allerbest om je wachtwoorden in een boekje te zetten dat eigenlijk iedereen kan lezen. Maar de afweging tussen de kans dat mijn schrift in iemand anders handen terechtkomt en de handigheid van je wachtwoorden zo bij de hand te hebben was eigenlijk niet echt zwaar. Ik houd mijn bullet journal praktisch altijd bij me of op mijn bureau. Geen kat die van deze pagina afweet. Persoonlijke wachtwoorden staan hier trouwens niet in, enkel werkgerelateerde wachtwoorden.

bullet-journal-praktisch.jpg Praktische informatie van alle mensen die je nodig zou kunnen hebben. Je weet maar nooit wanneer je nog eens een mailtje naar de directie zou moeten sturen en je bent het mailadres nog maar eens vergeten. Gewoon een manier om deze informatie te bundelen.

IMG_4272 Het middenstuk in mijn schrift bestaat uit een teacher dashboard met uitneembare port-its. Ideaal om te hergebruiken dus.

IMG_4276 En uiteindelijk de laatste! Dit is een soort Brain dump-pagina waarop ik allerlei ideeën en tips wil verzamelen die ik dit schooljaar zal krijgen.

Zo, ik hoop je een beetje inspiratie te hebben gegeven met mijn bullet journal voor leerkrachten! Ik werk er nu alvast een maand in en het heeft me al heel veel houvast gegeven in de papieren rompslomp. Mijn schrift is zeker nog niet hoe die zou moeten zijn en ik heb elke dag wel ideeën om iets aan te passen.

Heb jij ook een leerkrachtenschriftje? Wat staat er bij jou in ?

Een gedachte over “Leerkrachten-bullet journal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s