Japan, lezen, strip

Boekrecensie #1: Okko, de cyclus van het water 1

Het is het jaar 1108 van de officiële tijdrekening van het rijk Pajan. In deze turbulente periode, doorgaans het Asagiri tijdperk of Nevel tijdperk genoemd, probeerden de belangrijkste clans elkaar tientallen jaren lang uit te roeien, teneinde de macht te grijpen.

Okko, de ronin, de samoerai zonder meester, bevindt zich ver van de slagvelden. Aan het hoofd van een kleine groep demonenjagers trekt hij door het land. Hij wordt vergezeld door Noburo, een vreemde reus, die zijn gezicht verborgen houdt achter een rood masker, en van  de nukkige boeddhistische monnik Noshin, die een groot liefhebber is van sake. Nashin heeft de gave om natuurgeesten op te roepen en met hen te communiceren. Tikku, een jonge visser, vraagt Okko om hulp. Zijn zuster is ontvoerd door een bende piraten.

Maar een dergelijke opdracht heeft zijn prijs… Voor de vier avonturiers zitten er veel grotere gevolgen aan vast dan ze voor mogelijk hadden gehouden.

Voor het lezen

Deze strip sprak me direct aan toen ik het zag in de plaatselijke bibliotheek. De cover gaf onmiddellijk te kennen dat het om een stripverhaal ging dat zich afspeelde in Japan. Er zijn 3 figuren te zien (de Ronin, de reus en de monnik) die iets weghebben van de oude Japanse verhalen (zo ziet het masker van de reus eruit als een masker van een kabukispeler, de monnik draagt een Aziatisch hoofddeksel en de samoerai is zeer duidelijk te herkennen aan zijn 2 katanas, samoeraizwaarden).

Tijdens het lezen

Het verhaal vond ik in het begin nog wat onduidelijk, maar nam ergens in het midden een duidelijk idee aan. De vierpersonen waarover het gaat, zoeken naar een dame in nood en moeten hiervoor samenwerken en obstakels overwinnen. Allerhande fantasy-elementen (zoals natuurgeesten, reuzen, dwergen) passeren in het boek. Dit sprak me wel erg aan. Ik lees heel graag fantasyverhalen, dus zeker een plus!

De tekeningen zijn semi-realistisch, maar toch nog vol details. De grootte van de kaders wisselen voldoende af en zorgen voor voldoende actie en beweging in de strip. De tekeningen zelf zijn ook helemaal niet statisch. Het gaat over een samoerai, die nogal veel vecht. Dus vechtscènes volgen elkaar vlotjes op.

Na het lezen?

Ik ben zeker geïntrigeerd door het verhaal. Mijn passie voor Japan en fantasyverhalen zal daar ook ergens voor tussenzitten. Verder zijn de tekeningen zeer aangenaam om te lezen. Een strip is ook zeer plezierig om te lezen omdat je er niet zo lang over doet als een roman. Daarom ga ik beslist de andere delen van de reeks lezen.

Beoordeling?

😊😊😊😊 op 5

Ik raad deze stripreeks aan aan iedereen die graag fantasyverhalen leest en aan al die geïnteresseerd is in Japan en de samoeraiperiode.

 

Okko cyclus van het water 1
Een voorbeeld van de tekeningen en fantasy-elementen (watergeest)

 

IMG_4306
Duidelijke Japanse kledij (Noburo en Okko)
IMG_4308
Rood was op deze pagina een veelgebruikte kleur. De kaders wisselen vaak van grootte.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s