bullet journal

Bullet journal spreads: welke werken, welke niet?

Er zijn er duizenden, de een al wat kleurrijker en creatiever, de ander minimalistisch en “to the point”. Ik heb het over de verschillende bullet journal spreads waaruit je kan kiezen.

Na een jaar hoppen van de ene bujo naar de andere (ik geef mijn twijfelachtige karakter de schuld). Heb ik al allerlei spreads uitgeprobeerd. Hieronder geef ik jullie enkele voorbeelden en of ze voor me werkten of niet.

Year log/ jaarlog

In kalendervorm om een mooi overzicht te hebben op welke dag een bepaalde datum valt. De vakantiedagen (jep, leerkracht) zijn met fluostift aangeduid.

De kleine maandkalenders herhaal ik wel eens in een weeklog of maandlog. Deze spread is dus wel eentje die heel goed werkt. Het zelf tekenen kost even tijd, maar je hebt er een jaar plezier aan.

Month log / maandlog

Een favorietje van mezelf. Lekker overzichtelijk en toch genoeg plaats om alles op te schrijven.

De plek met extra notities (zie februari en maart) is naderhand toch verdwenen, omdat notities meestal in de weeklogs terechtkomen.

Weeklog met vakken, weer, kledij,…

Wat begon als een leuk idee om weer, kledij en menu bij te houden in 1 spread, verwaterde steeds meer. Het kostte te veel moeite om deze dingen elke dag bij te houden. Deze spread kan er ook best “druk” uitzien als je er minder moeite in steekt.

Wat wel leuk is, is het vakje met “volgende week”-gebeurtenissen. Die wil ik graag terug gebruiken, omdat dit je voorbereidt op de planning van de volgende weken.

Weeklog met tijdlijn

Een verdere variant van de vorige weeklog waarbij de trackers en taken zijn weggelaten.

Ook hier weer: een tof idee als je je dagindeling in het oog wilt houden. Maar op dit moment vind ik het niet meer nodig om te zien hoe lang ik bezig ben met werkgerelateerde taken. Het wordt ook weer een drukke log als je er niet zo veel moeite in steekt om netjes te schrijven.

Weeklog met kolommen en leeg blad

Deze weeklog heb ik vaak gebruikt voor mijn werk als leerkracht. Het mooie aan deze log was dat je zeer duidelijk de specifieke gebeurtenissen (die een bepaald tijdstip hadden) kon opschrijven en de gebeurtenissen zonder een tijdstip. Ik gebruikte ook een blad ernaast voor ideeën, reflecties, notities, lijstjes, opmerkingen enzovoort (deze is wel eens leeg, zoals die op de foto).

Weeklog met

dagelijkse kolom met minikalender en trackers‬

Een weeklog met zeer veel plaats om evenementen op te schrijven. Er is ook plaats om het weer te noteren. Bovendien kan je bovenaan trackers plaatsen indien je dit volhoudt. (Ik weer helaas niet)

De ruimte per dag vond ik zeer fijn bij deze spread. En ook het feit dat je de lege plekken naar eigen keuze kunt aanvullen of leeglaten. De minikalender geeft je een goede weergave hoever je in de maand gevorderd bent.

Weeklog met lessenrooster

Een weeklog die ik zeer vaak gebruikte voor mijn werk. Ook hier zie je per weekdag en per weekend een kolom met veel ruimte om in te schrijven. Ik heb mijn lessenrooster met de onderwerpen er telkens ingeschreven om een goed overzicht te krijgen.

De ruimte bovenaan werd benut voor de minikalender, “denken aan” en soms een weekopdracht die ik verzon voor mijn leerlingen. Onder elke dag had je nog plek om het opgegeven huiswerk te noteren of belangrijke zaken op te schrijven die in orde moesten worden gemaakt tijdens die dag.

Futurelog

Een handig ding dat ik zeker wel veel gebruikte om evenementen over te zetten naar de maandlogs.

Verjaardagskalender

Veel overzichtelijker dan mijn vorige verjaardagskalender in cirkelvorm.

Gewerkt met kleurtjes, maar toch duidelijk.

Level 10 life eerste en tweede versie

De eerste versie had ik zelf nog gemaakt en er doelen aan gekoppeld. De tweede stond al blanco klaar in het bullet journal boek. Lekker handig, want je steekt er toch wat tijd in. Wel vind ik het een leuke spread om de belangrijkste aspecten van je leven in vorm te gieten en er zo een bepaalde evolutie in te zien. Zo heb ik de eerste vorig jaar in augustus gemaakt en de tweede was in februari 2018. Dat betekent dat er dus binnenkort een derde versie zou moeten gemaakt worden. Bij de tweede versie tekende ik ook de vorige resultaten met een dikke lijn. Zo kon ik in 1 oogopslag zien of ik voor dat deel van mijn leven erop vooruit ben gegaan of juist niet.

Year in pixels

Het zag er zo cool uit op pinterest en bij andere bujo’ers, maar ik had er dus niet het geduld voor om elke dag mijn kleurtjes boven te halen, de juiste kleuren te zoeken en mijn dag te evalueren. Helaas een no voor mij.

Period tracker

Oftewel alles wat met je menstruatie en seksleven te maken heeft. Ook weer geen succes. Het geduld was hier ook weer op. Ik was het vergeten aan te vullen en vond het dan ook niet meer de moeite om er mee verder te gaan.

Gelezen boeken en bekeken films

Ook weer verleid door pinterest om deze spreads uit te proberen. Ze zien er zo mooi uit! En het werkt ook wel. Ik schrijf er regelmatig mijn boeken en films bij. Toppie!

Leesstatistieken

Mooi, maar wat verwaterd. Trouwens, ik heb dezelfde gegevens op mijn Goodreads-account. Daarom zal ik dit niet hebben aangevuld.

Sleeptracker/ slaaptracker

Een hele tijd gedaan eigenlijk. Maar werd op den duur overbodig omdat ik een Fitbit kreeg. Was wel een leuke spread om te tekenen.

Moon phases/maanfasen

Een zeer leuke om te maken. Kan je een heel jaar gebruiken.

Extra spreads n.a.v. boeken

Ikigai, een recent boek dat ik had gelezen over passies en talenten, heb ik tot spread omgevormd. Een van mijn favorieten.

Ik maak ook spreads met samenvattingen van informatieve boeken die ik gelezen heb, zoals deze (Eat that frog).

De axenroos, waarmee mijn vorige school werkte, heb ik ook omgezet naar een tekening.

Om MBTI beter te onthouden, heb ik deze ook in mijn bujo gezet.

Ook kleurenanalyse (haar, huid) vond ik interessant genoeg om in een schema te zetten.

Dus, conclusie: geef mij geen trackers, want dat doe ik na een tijd niet meer. Ik ben eerder iemand die de maand- en weeklogs maakt en bepaalde eenmalige spreads.

Welke spreads vinden jullie onmisbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s